BİR TAKIM SORUMLUSU NELER YAPAR?

 In duyurular
Yazar: Michael McQuaid 
Bir Destination Imagination takım sorumlusu olarak yapmanız gereken birçok iş ve takımınızın başarısında çok büyük bir rolünüz olacak. Tecrübeyle sabittir ki bir takım sorumlusu olmak kalbinizde bambaşka bir yer edinecek. Bilge bir takım sorumlusu takımın harika şeyler başarmasına yardımcı olabilir fakat bu görevdeki rolünü de çok iyi bilir. İşte benim listemde bir takım sorumlusunun en önemli on görevi:
  1. Bir takım oluşturmak: Bir takım oluşturmak takım sorumlusunun en kritik görevlerindendir. Asla DI’ın sadece başarılı öğrenciler için olduğunu düşünmemeliyiz. Burada öğrencinin akademik başarısındansa öğrencinin kendi potansiyelinde neler başarabileceği önemlidir. Resim çizebilen, farklı düşünebilen, birşeyler inşaa edebilecek, odaklanabilecek, yeteneklerini göstermeye hevesli, sahnede rol alabilecek ve herşeyden önemlisi birbirleriyle geçinebilecek öğrenciler bir araya gelmeli.
  2. Takım Görevini Öğrenmek: Takımınız bir görev seçtikten sonra özellikle de yaşça küçük bir takımın sorumlusuysanız görevi en ince ayrıntısına kadar öğrenin. Böylelikle takımınızın tüm kuralları ve sunumlarında puan kırılabilecek durumları bildiklerinden emin olursunuz.   Görevi okuyup öğrenmenin yanı sıra Rules of the Road’u da öğrenmelisiniz. DI’da binlerce kural var, yapılabilecekler ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmasınız. Takımınızın onca çaba sarfedip sadece bir kuralı okumayı atladıkları için puan kaybetmeleri çok üzücü olabilir.
  3. Destek Almak: Size destek olan bir okulun ya da velilerin varlığının ne kadar önemli olduğunu anlatamam. DI’ın tüm detaylarından özellikle de programın maliyeti ve velilerin nasıl dahil olması gerektiğinden bahsetmeyi unutmayın ve bunu senenin başında yapın.
  4. Bir Yer Bulmak: Mekan, bir emlak sektöründe bir de DI’da büyük önem taşıyor. Çalışmalarınız için bir yer bulmalısınız. Eğer bir okul takımınız varsa idarenizle size bir yer sağlamaları için görüşmelisiniz. Bir okula bağlı değilseniz yine de bir okulla görüşebilir yada bir velinizden mekan desteği isteyebilirsiniz.
  5. Para bulmak: Eğer Global Finals’a gitmeye hak kazanırsanız bunun için para bulabilmek büyük önem taşıyor. Elinizde takımınızın başarılı olması için gereken Instant Challenge malzemeleri, görev için bazı malzemeler, ulaşım, konaklama, yiyecek-içecek, pinler ve takım tişörtleri gibi materyallerin olduğundan emin olmalısınız.  Yerel firmalardan takımınızı desteklemelerini isteyebilirsiniz. Aileler de sizi destekleyebilir, tabi bu konuda onları önceden bilgilendirmelisiniz.
  6. Onlara İlham Vermek: DI’ın rekabetçi bir yönü de var ve siz de bir takımın sorumlususunuz. Bu nedenle takımdaki her üyenin potansiyelini tümüyle kullandığından, görev için çalıştığından ve göreve yönelik tüm gereksinimleri yerine getirdiklerinden emin olmalısınız. Asla sahip oldukları potansiyelin altında bir çaba göstermelerine izin vermeyin.  Onlar için görevi çözemiyor oluşunuz, o takımdaki çocuğun elinden gelenin en iyisini yapması için onu motive etmemeniz anlamına gelmez.
  7. Görmek Ama Dokunmamak: Çözümden ellerinizi çekip bunu takımın yapmasını sağlamalısınız.  ONLAR İÇİN BİR ÇÖZÜM ÜRETEMEZSİNİZ! Titanik gibi dibi boylayacaklarını bilseniz bile çözüm onların olmalıdır. Bu işinizin en zor bölümü olacak. Başarısızlık öğrenmenin önemli bir parçasıdır.  Kazanarak yada kaybederek de olsa sizin göreviniz onlara rehberlik etmektir.
  8. Ulaşım: Büyük bir ihtimalle takımınızı bir turnuvaya götürüp getirmeniz gerekecek. Bu o kadar da kolay bir iş değil. İşte turnuva hazırlıkları sürecinde yapmanız gerekenlerin kısa bir listesi: Tüm yarışma formlarının doldurulduğundan emin olun, konaklama paketinizi alın, gidiş geliş için aracınızı, dekorlarınızı, kostümlerinizi ve ilk yardım çantanızı ayarlayın; takımınız için tişörtler yada değiş tokuş için rozet yaptırın; okulunuzun gezi kurallarına, prosedürlerine uyduğunuzdan ve velilerinizi turnuvada yapabilecekleri ve yapamayacakları ile ilgili bilgilendirdiğinizden emin olun.  Tüm bunları turnuvanızdan birkaç ay önce planlamaya başlayın.
  9. Anlık Görevler Yapmak: Anlık görev çok çok önemlidir! Hatta takım puanınızın %25’ini oluşturur. Bir takım sorumlusu olarak takımınızın olabildiğince çok anlık görev çalıştığından emin olun.  Her anlık görevin ardından birlikte oturup neyi yapıp neyi daha iyi yapabileceklerini paylaşın. Ne kadar anlık görev yaparlarsa o kadar kendilerine güvenleri gelecektir. İyi haber: DI sitesinden bir sürü anlık görev seti satın alabilir yada internetten ücretsiz bulabilirsiniz.
  10. Getir Götür İşleri: Takımınız sizden bazı getir götür işlerini yapmanızı isteyebilir, özellikle de araba kullanamayacak kadar küçüklerse. Onlar için çözüm üretmeniz yasak olsa da, en yakın yapı marketten veya hırdavatçıdan onların istediği malzemeleri satın almanızda bir sakınca yok.  Bu son cümledeki anahtar kelimeler “onların istediği malzemeler“. Muhteşem çözümlerini yaratırken siz olabildiğince hızlı davranarak malzemeleri sağlayabilmelisiniz.

Yazar Hakkında: Michael McQuaid bir ortaokul öğretmeni. Tarih ve Fen öğretiyor. Bir DI mezunu yani 1989’da bir DI öğrencisiymiş. Şu an bir ortaokul ve bir lise takımı var. 

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt